2009 herbestemming blasiuskerk tot 11 woningen
made, the netherlands
principal: breda bouw, teteringen, the netherlands
copyright: van den berg architecten houten, the netherlands
De Blasiuskerk is een karakteristieke kerk gebouwd in 1932, steen voor steen opgetrokken met fraaie, gemetselde gewelven. ‘Dit geeft een bepaalde sfeer en beleving aan het gebouw. Bij de herbestemming van de kerk moest het unieke karakter behouden blijven. In elke woning wilde ik deze sfeer terugvoelen’, zegt architect Maarten Laout.
Dit uitgangspunt betekende voor het ontwerp dat er minder appartementen gerealiseerd zijn, dan technisch mogelijk zou zijn. De kerk bevat nu elf appartementen, waarvan één in de toren en één in de pastorie. Om aan de buitenkant zo weinig mogelijk ingrepen te doen, is vooral gebruik gemaakt van het daglicht dat door de bestaande ramen naar binnen valt. Deze keuze heeft invloed op de plattegrond van de appartementen. Er is daarom gebruik gemaakt van vides om het beperkte daglicht tot diep in de woningen te laten doordringen.
De verblijfsruimten zijn direct aan de gevel gesitueerd. De ingrepen die aan de gevel gedaan zijn, zijn herkenbaar aan de zinken omlijsting. Bij binnenkomst in het gebouw is de sfeer van de oude kerk nog duidelijk voelbaar. Alle appartementen zijn aan één kant van het gebouw geplaatst waardoor de authen-tieke gewelven zichtbaar zijn. De oude glas-in-lood ramen zijn gerestaureerd en het oude Blasius kapelletje is in ere hersteld en voor iedereen toegankelijk.
|